Jussi Orell, Lännen Median uutispäällikkö

Tiistaina 1.11. se taas tapahtuu. Tiedot viime vuoden verotuksesta tulevat julkisiksi, mikä taas merkitsee niiden revittelemistä julkisuudessa aamusta alkaen. Koneistot toimituksissa on viritetty selvittämään, ketkä tällä kerralla tienasivat eniten ja miksi.

Millä keinoilla tulokärkeen noustiin ja miksi tietyt samat nimet keikkuvat listoilla vuodesta toiseen? Millaisia ovat tarinat äkkirikastumisten takana? Työpaikkojen kahvihuoneissa riittää taas keskusteltavaa aamusta alkaen.

Lännen Media ei tee asiassa poikkeusta, vaan verottajan keräämää dataa aletaan työstää heti, kun lähtöpamaus on tullut ja tiedot ovat julkisia.

Miksi näin? Mitä merkitystä on sillä, kuka Suomessa tienaa ja kuka ei? Loukataanko tietojen julkaisemisella jopa yksityisyydensuojaa?

Kuten niin monessa muussakin asiassa, myös verotietojen julkisessa pöyhimisessä on puolensa ja puolensa. Joku voi pitää sitä veropornona ja pahimman luokan tirkistelynä ja vieläpä perustella näkemyksensä uskottavasti.

Samaan aikaan voidaan kuitenkin ajatella, että tienestien analysointi ja julkaiseminen ovat osa suomalaisen yhteiskunnan avoimuutta. Tietojen avulla muun muassa saadaan tietoa tuloeroista ja niissä tapahtuneista muutoksista.

Sillä on merkitystä, miten Suomessa rikastutaan, koska tämän tiedon avulla voidaan käydä keskustelua yhteiskunnan arvoista laajemminkin. Taloudellinen valta tuppaa tuomaan vaikutusvaltaa, mikä sekin puoltaa verotietojen käsittelyä.

On perusteltua myös saada tietää, kuinka paljon maksetaan niille, jotka meitä johtavat tai jotka toimivat nuorison esikuvina. Hallintoalamaisilla on oikeus pähkäillä, ovatko esimerkiksi poliittisten päättäjien korvaukset kohdallaan. Verotietojen julkaiseminen johdattaa parhaimmillaan keskusteluun oikeudenmukaisuudesta ja kohtuudesta. Ne eivät ole huonoja keskustelunaiheita.

Okei, myönnettäköön, että verojutuilla on myös viihdearvoa. Hyvällä maulla toteutettu, populismin pahimmat karikot kiertävä tirkistelymatka kerran vuodessa marraskuun ankeudessa sallittakoon.