Jussi Orell työskentelee osan viikosta Lännen Median Helsingin toimituksessa (kuvassa) ja osan Turussa.

”Hauska työyhteisö tekee luotettavaa sisältöä”

Jussi Orell paiskii töitä uutistyön näköalapaikalla.

Kannettava kulkee sujuvasti mukana Helsingin ydinkeskustassa Alma-talon kerroksissa, ja puhelin on koko ajan hollilla. Vakavan rauhallinen mies on jatkuvasti valmis uutisellisiin yhteydenottoihin ja selvittelyihin. Lännen Mediassa mukana olevien maakuntalehtien valtakunnallisten uutisten hermokeskus on Jussi Orell.

Selkeä ja asiallinen uutispäällikkö Jussi Orell on johtanut Lännen Median uutistoimintaa miltei puolitoista vuotta.

Uutishuoneen tiimiin kuuluvat toimittajat asuvat kattavasti ympäri Suomea peräti 12 sanomalehden ilmestymismaakunnissa. Isoin joukko työskentelee Helsingissä pääkaupungin uutisten ytimessä.  Yhteydenpito sujuu enimmäkseen sähköisesti Skypen, sähköpostin ja puhelimen välityksellä.

Orell on tottunut viestimään kaikilla välineillä ja koko ajan. Tuntuu melkein vanhanaikaiselta istua nokatusten samaan huoneeseen puhumaan siitä, mistä luotettavuus syntyy. Orell tietää sen – mutta ensin on juteltava hetki siitä, millaista on arki hajautetussa toimituksessa.

– Tämä uutishuoneen johtaminen on hauskaa. Tiimissä on paljon erityyppisiä ihmisiä, jotka asuvat eri puolilla Suomea ja puhuvat eri murteita, Orell luonnehtii.

Virtuaalitoimituksen yhteydenpito on erilaista, kuin jos kaikki työntekijät olisivat samassa paikassa. Se tuo omat haasteensa työhön.

– Sähköinen viestintä vie enemmän aikaa, mutta on silti ihan jouhevaa näillä käytössä olevilla laitteilla, Orell summaa.

 

Paljon kokemusta uutistyöstä

Orell opiskeli aikanaan Tampereen yliopistossa, ja valmistui yhteiskuntatieteiden maisteriksi pääaineenaan tiedotusoppi.

– Aloitin työt vuonna 2003 Turun Sanomissa uutistoimittajana. Olin vuoden TV:n puolellakin, Orell muistelee.

TV-työn jälkeen Orell siirtyi jälleen sanomalehteen ja oli jonkin aikaa oikeustoimittajana, uutispäällikkönä ja vielä uutistoimituksen päällikkönä.

– Vuonna 2015 siirryin Lännen Median palvelukseen. Olen viihtynyt oikein hyvin. Työn perusluonne on samanlainen kuin uutispäällikön työ missä tahansa, mutta virtuaalisuus tuo siihen kieltämättä omat vivahteensa, Orell miettii.

– Ei näitä pestejä ole usein tarjolla. Mahtava näköalapaikka tällä alalla.

Orell kokee olevansa etuoikeutettu saadessaan työskennellä tämän tason työpaikassa. Hän asuu Turussa perheineen, mutta viettää kolmesta neljään päivää viikossa Helsingissä. Muut päivät hän tekee Turusta etänä – tai niin kuin Lännen Mediassa sanotaan, normaaliin tapaan videoyhteyden ja puhelinlinjojen välityksellä. Moni toimituksessa ei edes huomaa, mistä kaupungista esimies tiettynä päivänä videopalaveriin ilmaantuu.

–  On olennaista, että välillä on sopivissa määrin täällä Helsingissä, joka on kuitenkin isoin yksikkö. Se vaatii tietyn määrän läsnäoloa, Orell kertoo.

 

Pitkäjänteisyydestä on hyötyä

Orell on työkavereiden mukaan hyvähermoinen ja pitkäjänteinen kollega. Häneltä ei pokka petä, vaikka eteen tulisi isokin skuuppi tai hälytyspuhelu herättäisi keskellä yötä lähettämään toimittajia terrori-iskun tapahtumapaikalle ulkomaille.

– Yleensä uutistyössä tarvitaan hyviä hermoja. Tilanteet elävät. Se on normaalia. Se on uutistyön luonne, Orell toteaa.

Jotta toimitusta voidaan pitää varteenotettavana, sen tuottamien uutisten täytyy olla ennen muuta totuudenmukaisia ja luotettavia. Juttujen pitää olla hyvin tehtyjä ja tasapuolisia.

– Uutisesta tekee luotettavan se, että tiedot pitävät paikkansa. Tarkistetaan faktat tarpeeksi monta kertaa useista eri lähteistä, riippumattomilta henkilöiltä, Orell jäsentää.

– Luotettavuus syntyy yksinkertaisesti siitä, että oletusarvona uutinen pitää paikkansa ja työssä noudatetaan journalistin perusohjeita.

Orellilla on pitkä kokemus uutisalalta. Hän osaa myös tunnistaa hyvän uutistoimittajan.

– Hyvän uutistoimittajan tunnistaa asenteesta. Toimittaja tunnistaa mikä on uutinen ja osaa tarttua siihen vaikka sivulauseesta. Hänellä on uutisvainua. Sitä joko on, tai ei ole, Orell luonnehtii.

– Hyvän uutistoimittajan täytyy olla sinnikäs ja nähdä vaivaa, jotta jutusta tulee tarpeeksi hyvä.

 

Luotettava ja laajalle levinnyt työyhteisö

Orellin mukaan Lännen Median idea on tehdä isoja uutisia, joita lukija ei muualta saisi. Tähän antaa lisämahdollisuuksia myös toimitusväen maantieteellisesti laajalle levinnyt verkosto.

– Siinä pysyy tosi hyvin kartalla, kun tiimin jäseniä on ympäri Suomea ja he seuraavat tosi tarkasti oman alueensa tapahtumia. Se tuo tähän sellaista lisäarvoa, mitä ei olisi, jos kaikki työntekijät olisivat samalla alueella, Orell pohtii.

Uutishuoneen päällikön työ on on haastavaa, mutta myös hauskaa. Orell kertoo nauttivansa uutistyön luonteesta.

– Tämä työ itsessään on motivoivaa. Työntekijöillä on uskomatonta venymiskykyä ja sitoutuneisuutta työtään kohtaan, Orell ylistää.

– Mielestäni kaikille on tullut sopivalla tavalla Lännen Media -identiteettiä ilman, että siitä tulisi vastakkainasettelua suhteessa eri lehtien välillä.

Orellin mukaan ei ole väliä, missä työntekijät fyysisesti istuvat. Kun on tilanne päällä, se hoituu mistä toimituksesta vaan. Yhteishenki toimii ja vuorovaikutus luonnistuu sähköisyydestä huolimatta. Siinä lienee yksi syy Lännen Median uutisten luotettavuudelle.

Nea Alanen

Jussi Orell itselleen tutussa tilanteessa, videopalaverissa

FAKTA:

Miten Lännen Median
uutishuone toimii?

Lännen Media on 12 maakuntalehden yhteistoimitus. Se tekee lehdille valtakunnallista ja kansainvälistä aineistoa, jota ei ole saatavissa muista medioista. Tehtävänä on varmistaa, että maakuntalehden tilaaja saa kattavan palvelun myös muissa kuin oman seutukuntansa asioissa.

Jussi Orellin vetämä virtuaalitoimitus tuottaa uutisia ja uutistaustoja julkaistavaksi niin verkossa kuin painetussa lehdessä. Toimittajat voivat myös kommentoida tuntemiaan asioita kommentti- ja kolumnipalstoilla.

Lännen Medialla on 10 toimittajaa Helsingissä. Saman verran uutishuoneen toimittajista työskentelee eri puolilla läntistä ja pohjoista Suomea osakaslehtien toimitiloissa Torniosta Turkuun. Uutishuoneeseen kuuluu myös ulkomaan uutisiin erikoistuneita toimittajia.

Uutishuoneen vahvuus on noin puolet Lännen Median yhteistoimituksen koko pääluvusta. Toisen puolen muodostavat syventäviä juttuja tekevä lukemistotoimitus, teemasivuja tuottava palvelutiimi sekä tuotantoryhmä, joka suunnittelee, käsittelee ja taittaa aineistoa.