Harva uskollinen sanomalehden lukija tietää, että hänen edessään olevan sivun takaa löytyy usein tämä mies: Arto Fröjd.

”Printtiä kannattaa tehdä hyvin niin kauan kuin sille löytyy lukijoita”

Arto Fröjd on painetun lehden tuottamisen ammattilainen, jolla on vuosikymmenten kokemus sanomalehtialalta.

Kun Fröjd herää, hän selailee muutamien kiinnostavien verkkosivujen tarjonnan. Aikaisin aamusta laiskottaa, joten hän ei jaksa lähteä hakemaan sanomalehteä ulkoa postilaatikosta. Lännen Median konkaritaittaja lukee aamu-uutisensa tabletilta verkkolehdestä, vaikka onkin sitä mieltä, että sanomalehti on kokonaisuutena loistava visuaalinen paketti. Printtilehden kuolema ei siinnä näkyvissä niin kauan kuin lukijoita riittää.

Arto Fröjd aloitti silloisen toimittajatutkinnon opinnot Tampereen yliopistossa vuonna 1984 ja valmistui kolme vuotta myöhemmin. Aamulehden leivissä hän on ollut vuodesta 1986. Kolmenkymmenen sanomalehtivuoden jälkeen Fröjd työskentelee nyt Lännen Median tuotantotiimissä. Fröjd oli aikanaan itse suunnittelemassa päätoimittaja Matti Posion kanssa Lännen Median alkusäveliä.

– Vakituisena työntekijänä olen ollut Aamulehdessä vuodesta 1990. Ensin urheilutoimittajana, kuvapäällikkönä ja ulkomaanosastollakin jonkun aikaa erinäköisten taittotehtävien lisäksi, Fröjd mainitsee.

Lännen Median tuotanto sijaitsee Tampereella Alma Median tiloissa. Tiimiin kuuluu neljä ihmistä.

– Kolme meistä on taittavia toimittajia ja neljäs on graafikko. Kaksi ihmistä on aina päivävuorossa ja yksi iltavuorossa. Viikonloppuisinkin työskentelee yksi ihminen, Fröjd kertoo.

Joka päivä tuotantoryhmä taittaa ja viimeistelee yhden kotimaan ja ulkomaan aukeaman sekä teema-aukeaman – tabloidisivuilla mitaten. Tuotanto saa joka päivä aikaiseksi myös puolikkaat sivut kotimaita ja ulkomaita sekä määrämittaisia irtoelementtejä. Kolme kertaa viikossa tehdään taloussivujakin.

Iso ponnistus on viikonvaihteen näyttävien reportaasien ja taustajuttujen koostaminen. Ne suunnitellaan ja taitetaan käsityönä yksitellen kumpaankin lehtikokoon.

Sanomalehdille Fröjdin ja hänen kollegoidensa hiomat sivut tuovat tervetulleen lisäelementin paikallisen materiaalin jatkoksi. Lukijalle paketti näyttäytyy oman maakunnan tuttuna lehtenä, jossa on myös sopivasti asiaa valtakunnan ja ulkomaan tapahtumista.

–  Kaikki päivittäinen uutisaineisto taitetaan ensin tabloidiin ja sitten sama materiaali suunnitellaan uudestaan broad-sivuiksi. Sen jälkeen sivut lähetetään pakettina kaikille 12 osakaslehdelle. Kuva-aineisto lähetetään myös erikseen, jos joku ei tahdo käyttää valmiita taittoja. Lehtien tarpeet ovat niin kovin erilaiset. On erikokoisia ja erinäköisiä lehtiä, Fröjd perustelee.

 

Tuotanto tekee jatkuvasti huomista päivää

Koska Lännen Median toimitus on etätoimitus, Tampereen tuotantoryhmä on tärkeässä roolissa sisältöä suunniteltaessa. Deski yhdistää 40 toimittajaa 13 eri kaupungista.

– Tiimimme työnjako menee niin, että kaksi ihmistä on päivävuorossa ja kolmas illassa. Toinen päivävuorolaisista tekee lukemistoa ja toinen uutisia sekä teemasivuja, Fröjd kertoo.

– Lukemistosivut ovat taitollisesti paraatisivuja. Ne pyritään toteuttamaan niin näyttäviksi kuin voidaan.

Uutis- ja teemasivuissa käytetään ennakoivan taiton moduuleita. Nämä moduulit ovat taittomalleja, joita on valmiina moniin erilaisiin valmiiksi taitettuihin sivuihin.

–  Tämä ei tietenkään tarkoita sitä, ettei niistä tulisi silti hyvännäköisiä. Niistä vaan tulee hieman erinäköisiä. Materiaalikin on kovin erilaista, Fröjd kertoo.

– Viikonloppuisin juttujen mitat ovat noin 8 000 merkkiä ja ylöspäin. Koot ovat aukeamasta kolmeen. Uutisjutuissa on 3000 merkkiä, ja toimintatapakin on erilainen.

Lännen Median tuotannossa tehdään koko ajan uutisissa huomista päivää ja mieluiten ylihuomista. Lukemistossa valmistellaan seuraavaa tai sitä seuraavaa viikonloppua. Teeman ruoka- ja matkailujutut saattavat valmistua usean viikon aikajänteellä.

– Omia kuvaajiahan Lännen Medialla ei ole muita kuin Joel Maisalmi Helsingissä. Maakunnissa luotamme osakaslehtien kuvaajiin, Fröjd paljastaa.

 

Ennakoivan taiton ansiosta tekeminen on jouhevaa

Silloin kun Lännen Media perustettiin, Aamulehdessä oli käytetty ennakoivan taiton mallia jo pitkään. Siinä toimittajat kirjoittavat juttunsa määrämittaan ja ulkoasu on pitkälle vakioitu. Tekotavan osaaminen oli vahvaa juuri Tampereella. Tämä on yksi syy, miksi tuotanto juurtui kyseiseen kaupunkiin.

Fröjdin mukaan ennakoiva taitto toimii hyvin. Tuotannolla on valtava määrä ennalta valmisteltuja juttu- ja aukeamamalleja.

– Aamupalaverissa keskustellaan siitä, mitä tehdään ja millä laajuudella. Sen jälkeen meiltä lähtee valmis pohja, ja toimittaja kirjoittaa siihen juttunsa. Pohjassa on tietty määrä merkkejä ja fakta, ehkä kainalojuttukin. Voi olla kuva tai kaksi kuvaa. Valmistuessaan juttu vielä vedostetaan ja oikoluetaan, Fröjd selventää.

Ennakoiva taitto toimii myös työn tehostamisena. Taitosta annetaan toimittajalle pohja. Sillä aikaa kun toimittaja kirjoittaa juttuaan, taittaja voi keskittyä muihin taittopuuhiin ja palata jutun pariin vasta, kun se on valmis.

Sanomalehden tekeminen on arkista muotoilua. Fröjd antaa tästä käyttödesignista hyvin yksinkertaisen kuvan:

– Se on kuin rakentaisimme tiilimuuria. Meillä on tiiliä ja laastia. Niihin kohtiin mihin ei riitä tiiliä, laitetaan laastia. Jokaisen sivun kanssa ei lähdetä tavoittelemaan taivasta. Tehdään vaan hyvä, luettava peruspaketti.

– Sitten on niitä paikkoja, joihin pannaan laastin lisäksi paljon tiiliä ja koristetiiliä. Siitähän käyttödesignissä on kysymys. Loputtomiin ei voi, eikä kannata hieroa. Pitää osata erottaa, mihin käytetään enemmän ja mihin vähemmän aikaa.

 

Arto Fröjd tuottaa päivittäin tasalaatuista ja näyttävää sivutaittoa Lännen Mediassa mukana oleville sanomalehdille.

 

Sanomalehti ei kuole

Fröjd ei koe tekevänsä töitä kuolevilla markkinoilla. Vaikka työssä näkyy yhä enemmän, että asioita tehdään ensisijaisesti verkkoon, painettua lehteä eli tuttavallisemmin printtiä kannattaa tehdä niin kauan kun sille löytyy lukijoita. Tavoitteena on oltava paras laatu lukijan tarpeisiin.

Tulevaisuudessa kaikki aineisto varmaankin julkaistaan ensiksi verkossa. Sitten päivän asioista kootaan painettu lehti sen haluaville. Nykyään Lännen Media tuottaa verkkoon pääosin eri jutut kuin printtiin.

– Lehtihän on käyttöliittymänä loistava. Siinä on sekä visuaalisuus että tietosisältö kaikki yhdessä paketissa. Lehteä voi selata edestakaisin eikä tarvitse sähköä, paitsi lamppuun.

Nea Alanen

FAKTA:

Lännen Median tuotantoryhmä on
suomalaisen median pikkujättiläinen

Tuotantoryhmä tekee päivittäin kymmeniä sivuja suomalaisiin sanomalehtiin. Tekemiseen kuuluu kotimaan ja ulkomaan uutissivuja, lukijan palveluun erikoistuneita teemasivuja ja viikonvaihteen lukemistosivuja.

Tuotantoryhmä koostaa kaikki sivunsa sekä tabloid- että broadsheet-kokoon ja tekee myös uutisgrafiikkaa ja kuvituksia.

Tuotantoryhmän kaikki neljä jäsentä ovat visuaalisuuteen erikoistuneita journalisteja, jotka ideoivat, käsittelevät ja otsikoivat sisältöä.

Lännen Median tuotanto toimii Tampereella, mutta kaikessa tekemisessä näkökulma on valtakunnallinen.
Tuotantoryhmä vastaa myös viime kädessä uutistyön aikataulusta. Juttujen on valmistuttava ajoissa, jotta ne ehtivät lukijalle kautta Suomen.