Kuntavaalien juttusarjassa puoluejohtajat kuvataan käyttämässä jotakin itselleen tärkeää kunnallista palvelua. Joel Maisalmi kuvasi pääministeri Juha Sipilän (kesk.) viemässä vanhaa saunan kiuasta kerrätykseen Porvoossa.

Lukijan asialla puolueiden ja asiantuntijoiden kimpussa

Kirsi Turkki vetää Lännen Median maakuntalehtien valtakunnallisia vaalivankkureita. Hän vinkkaa lukijoille, että vaaliuutisissa kannattaa kiinnittää huomiota koulutukseen ja kaavoitukseen. Nämä asiat ovat jatkossakin valtuutettujen päätettävissä.

Kokenut politiikantoimittaja Kirsi Turkki on Lännen Median vaalipäällikkö. Hänen vastuullaan on lähestyviin vaaleihin liittyvän uutisoinnin ja taustoituksen suunnittelu. Toisinaan lukijan voi olla vaikeaa hahmottaa, millaiset asiat kuntavaaliuutisoinnissa ovat merkittäviä, ja mitä kannattaa itse seurata uutisissa. Asiaa helpottaaksemme Kirsi Turkki vastaa Lännen Median kuntavaalijournalismia käsitteleviin kysymyksiin.

Kirsi Turkki vetää Lännen Median kuntavaaliuutisointia.


Kirsi Turkki, mitkä ovat tärkeimpiä asioita Lännen Median kuntavaalijournalismissa?

”Puolueiden valtakunnallisen kannatuskehityksen seuraaminen ja sen merkitys valtakunnan ja hallituksen politiikassa. Se, miten puolueet pärjäävät, ja mitä se merkitsee valtakunnallisesti.

Lännen Media ei 12 sanomalehden yhteistoimituksena käsittele lainkaan paikallisia kuntavaaliteemoja. Niihin on erikoistunut iso joukko lehtien toimittajia kussakin maakunnassa. Me käsittelemme sitä, miten kannatuskehitys etenee valtakunnallisesti.”

Miten vuorovaikutus puolueiden kanssa on lähtenyt käyntiin?

”Kuntavaaliuutisointi on selkeästi piristymässä näin vaalien alla. Alkutalvesta se oli jokseenkin vaimeaa.

Kuntavaalisuunnitelmiiin kuuluu muun muassa puolueiden puheenjohtajien haastattelut. Haastattelujen yhteydessä Lännen Median kuntavaaliasiantuntija, Turun yliopiston eduskuntatutkimuksen keskuksen johtaja Markku Jokisipilä arvioi puolueiden heikkoudet ja vahvuudet. Jokisipilä toimii myös vaali-iltana Lännen Median vaaliasiantuntijana sekä videolla verkossa että seuraavan päivän lehdissä.”

Mikä ratkaisee vaalituloksen?

”Äänestäjät ratkaisevat vaalituloksen. Sanoisin myös, että sillä on merkitystä mikä puolue onnistuu parhaiten ja konkreettisimmin tuomaan itseään esille julkisuudessa noin viikkoa, kahta ennen vaaleja.

Puolueen puheenjohtajan onnistumisella vaalitenteissä on myös merkitystä.”

Anna asiantuntijan vinkki. Mihin kannattaa kiinnittää huomiota oman ehdokkaan valinnassa ja kuntavaaliuutisointia seuratessa?

”Kannattaa kiinnittää huomiota siihen, miten ehdokkaat ratkaisisivat niitä tehtäviä, jotka sote-uudistuksen jälkeen jäävät kunnille.  Tällaisia asioita ovat varhaiskasvatus, koulutus ja kunnan elinvoimaisuuteen liittyvät asiat.

Nyt kun sosiaali- ja terveyshuolto jää pois kunnan tehtävistä tällä kuntavaalikaudella, sen ratkaisuihin ei enää kannata kiinnittää huomiota muuta kuin sen osalta, mitä väliaikaisjärjestelyjä on tulossa.

Ennen kaikkea uuden kunnan tehtäviin jäävät koulutus, varhaiskasvatus, kunnan elinvoimaisuus ja kaavoitusratkaisut. Siihen mitä ehdokkaat sanovat näistä asioista, täytyy kiinnittää erityisesti huomiota.”

Miten Lännen Media erottuu muista viestimistä kuntavaalijutuissaan?

”Lännen Media on tekemässä isoa asiantuntijakyselyä kuntavaaleja koskien. Kysymme kuntavaaliteemoista erittäin laajalta joukolta arvostettuja politiikan tutkijoita.

Tämän kartoitus tuo paljon mielenkiintoista uutta tietoa. Kyselyn tulokset julkaistaan noin viikkoa ennen vaaleja. Se on meiltä iso satsaus puolueiden puheenjohtajien haastattelujen lisäksi.”

Nea Alanen