Maija Salmi on haastateltavansa, venezuelalaisen lääkärin seurassa Caracasissa. Rohkea lääkäri halusi näyttää suomalaiselle toimittajalle, miten vaikeissa oloissa hänen kollegansa valtionsairaalassa työskentelevät.

´Action-Barbie´sai lukijansa kiinnostumaan Venezuelan kriisistä

Reportteri ja tietokirjailija Maija Salmi (kuvassa vas.) on kotonaan kaoottisissa tilanteissa. Hänen työnsä vaatii uskallusta sukeltaa outoon ympäristöön ja kykyä havainnoida ympäröiviä tapahtumia jopa pelottavissa tilanteissa. Venezuelassa Salmi todisti sairaalan lääkepulaa paikallisen lääkärin auttamana.

Lännen Medialle työskentelevä ulkomaantoimittaja Maija Salmi on monessa liemessä keitetty ammattilainen, joka ei arastele hypätä lentokoneeseen ja kohti alueita, joilla poliittinen ja yhteiskunnallinen tilanne on epävakaa. Hän on raportoinut paikan päältä muun muassa Meksikon siirtolaisista useaan otteeseen sekä Venezuelan tilanteesta elokuussa 2017. Lännen Median sanomalehdille hän on tehnyt juttuja 2010-luvun alusta.

Ulkomaantoimittajaksi Salmi päätyi, kun lähti medianomin opintojensa viimeisenä vuonna Universidad Mayoriin Chileen ja jäi sille tielleen. Latinalaisamerikkalainen kulttuuri tempaisi mukaansa, ja sittemmin Salmi on viihtynyt suuremman osan ajasta ulkomailla kuin kotimaan kamaralla. Chilen jälkeen hän suuntasi ensin Espanjaan, jossa työskenteli Aurinkorannikolla suomalaisessa mediassa harjoittelijana, ja sitten Kuubaan, josta alkoi kirjoittaa juttuja freelance-toimittajana.

– Olen tehnyt enemmän tai vähemmän toimittajan töitä yli kymmenen vuotta. Halusin aina erityisesti ulkomaantoimittajaksi, sillä minua on pienestä asti kiinnostanut maailmanpolitiikka ja se mitä maailmalla tapahtuu, Salmi kertoo.

Salmen mielestä hyvä ulkomaantoimittaja jalkautuu paikallisten ihmisten sekaan ja antaa äänen niille, joilla sitä yleensä ei ole. Ilman itsensä likoon pistämistä moni järisyttävä tarina jäisi suomalaisilta kuulematta. Kiire ja kaaoskaan eivät häiritse reportteria. Oman mausteensa tuottaa työnteko vieraalla kielellä ja sekasortoisessa ympäristössä.

Kielitaito ja verkostoituminen tärkeimmät työkalut

Raportoiminen juuri latinalaisesta Amerikasta on Salmelle luonteva valinta, sillä kulttuuri vei hänet jo Chilessä mennessään. Siellä hän oppi myös espanjan kielen, joka on monesti osoittautunut olennaiseksi taidoksi.

– Mielestäni erikoistuminen toimittajana kannattaa. Minulle on tärkeätä, että pystyn kommunikoimaan ihmisten kanssa heidän omalla kielellään. Kun ymmärtää kulttuuria ja ihmisiä, pääsee yhteiskuntaan käsiksi aivan eri lailla, Salmi sanoo.

Maija Salmi työpisteessään Lännen Median / Aamulehden toimituksessa Tampereella.

Kielitaidon lisäksi raportointi Väli-Amerikasta vaatii toimittajalta rohkeutta mennä tilanteisiin ja paikkoihin, joissa tapahtuu. Hyviä artikkeleita ei kirjoiteta nyhjöttämällä hotellihuoneessa tuijottaen paikallisia tv-kanavia.

– On lähdettävä ulos, kyseltävä paljon ja pidettävä kaikki aistit jatkuvasti avoinna. Jos kuulee jotain mielenkiintoista, pitää tarttua hetkeen, Salmi painottaa.

Elokuinen juttumatka Venezuelaan teki kaukaisen maan kriisistä kiinnostavan monelle lukijalle, joka ei aiemmin tiennyt olevansa kiinnostunut venezuelalaisten arjesta.

Venezuelassa Salmi vietti vain noin viikon, jonka aikana hän vieraili monessa paikassa ja jututti lukuisia ihmisiä. Valmistautuminen jo ennen matkaa, esimerkiksi luomalla kontakteja paikallisiin, on tärkeää, jottei aikaa tärväänny siihen paikan päällä.

– Yritin löytää kontakteja etukäteen mahdollisimman paljon, jotta on heti kirjoitettavaa. Sain kontakteja muun muassa Espanjassa asuvan venezuelalaisen ystäväni kautta. Aikaa ei ollut yhtään hukattavaksi, sillä oli niin monta mielenkiintoista paikkaa, minne halusin. En millään ehtinyt jututtaa kaikkia kontaktejani.

Salmi oli seurannut Venezuelan tilannetta ja kirjoittanut maasta aiemminkin. Siksi hän tiesi muun muassa ruokapulasta ja suuntasi heti pääkaupunki Caracasiin saapumisen jälkeen ruokakauppaan. Vastassa olivat tyhjyyttä huutavat hyllyt ja hullut hinnat. Esimerkiksi kilo banaaneja maksoi yksityismarketissa 30 000 bolivaria, mikä vastaa yli puolen kuun palkkaa. Asiakkaita haastattelemalla Salmi sai ensimmäisen juttunsa maan tilanteesta.

Poikkeukselliset tilanteet vaativat poikkeuksellisia keinoja

Välillä ulkomaantoimittaja voi päätyä uhkaaviin tilanteisiin ja näkee järkyttäviä ihmiskohtaloita. Venezuelassa Salmi seurasi presidentti Nicolas Maduron vastaista mielenosoitusta keskellä tapahtumia, kun tilanne kulminoitui uhkaavaksi. Mellakkapoliisi iski mielenosoittajien kimppuun pampuilla ja kyynelkaasulla. Pelottava tilanne säikäytti, sillä Salmi ei ollut kokenut mitään vastaavaa aiemmin.

Vahvasti mieleen jäi myös venezuelalainen sairaala, jossa Salmi tapasi muiden muassa nuoren, kuolevan äidin. Paikallinen lääkäri vei Salmen lääkäriopiskelijan peitetarinan turvin sairaalaan sisälle, sillä muuten siellä toimiminen toimittajana olisi ollut mahdotonta.

– Lääkäri kertoi, että se on ainoa keino päästä sairaalan johdon ohi. Mietin asiaa hetken, mutta päätin, että nyt jos koskaan on otettava poikkeukselliset tiedonhankintakeinot käyttöön. Olihan se surkea ja säikäyttävä näky, Salmi muistelee sairaalan tilannetta.

Valokuvaamilleen ja haastattelemilleen ihmisille Salmi kertoi todellisen tarkoituksensa: että hän on toimittaja kaukaa Suomesta. Näin hän sai kyseisten potilaiden luottamuksen ja luvan heidän tarinansa kertomiselle.

– Minulla oli Venezuelassa viranomaisia varten backup-stoori, että olin maassa katsomassa espanjalaisen ystäväni sukulaisia. Minulla oli varulta heidän osoitteensa. Kerran, kun yritin ottaa kuvia ruokajonosta, minut tultiin häätämään pois, ja tottelin, sillä en halunnut tulla pidätetyksi. Kävi tuuri, ettei kukaan (hallitusta kannattavista) collectivo-katupartioista sattunut näkemään toimintaani.

Salmen mielestä tietyt riskit ja itsensä likoon laittaminen kuuluvat ulkomaantoimittajan työhön.

– Ei tietenkään saa olla uhkarohkea ja on pyrittävä minimoimaan riskit. Mutta se on osa tätä työtä. Olen ollut paljon esimerkiksi Meksikossa ja muualla siirtolaisten kanssa, joten olen marinoitunut tällaiseen työskentelytapaan. Nautin siitä, että pääsen seuraamaan tapahtumia sivusta tai jopa niiden keskeltä, Salmi kertoo.

Päällimmäisenä kokemuksista mieleen jäävät maailmalla kohdatut ihmiset. Esimerkiksi Venezuelassa Salmi ei kokenut oloaan uhatuksi liikkuessaan kaduilla, vaikka Venezuelaa pidetään tällä hetkellä väkivaltaisena maana, jossa rikollisuus rehottaa.

– Ihmiset ovat yleensä aina todella mukavia, menen minne tahansa. On erityisesti Latinalaisen Amerikan piirre, että toimittajalle puhutaan mielellään ja suoraan. Ihmiset tulevat itse toimittajan juttusille, Salmi sanoo.

Maailma täynnä kertomisen arvoisia tarinoita

Maailmalla näkee niin paljon, ettei kaikki millään mahdu muutamaan lehtiartikkeliin. Salmi nimeää harrastuksekseen tietokirjojen kirjoittamisen.

Hän on kirjoittanut Meksikon siirtolaisista kertovan kirjan Paholaisen juna, joka julkaistiin 2015. Kirja kertoo Etelä-Meksikosta Yhdysvaltoihin kulkevasta junasta, joka kuljettaa katollaan maailman suurinta siirtolaisten virtaa. Salmi hyppäsi junan kyytiin ja todisti siirtolaisten vaarallista matkaa kohti amerikkalaista unelmaa.

Seuraava teos, yhdessä valokuvaaja Meeri Koutaniemen kanssa toteutettu Ilopangon vankilan naiset julkaistaan lokakuussa 2017. Kirja dokumentoi El Salvadorissa sijaitsevan, yhdeksi maailman pahimmista naisvankiloista kutsutun vankilan entisten ja nykyisten vankien kokemuksia.

– Haluan välttää liian teoreettisen tietokirjallisuuden kirjoittamista. Mieluummin annan äänen ihmisille, joille sitä ei välttämättä muuten anneta, Salmi sanoo.

– Mielestäni sekä hyvä tietokirja että juttu on sellainen, että sitä pystyy lukemaan kuka tahansa ilman suurempia taustatietoja. Se on helppo ymmärtää ja siihen voi samaistua.

Kertomisen arvoiset tarinat eivät maailmasta lopu, ja Salmen on vaikea valita yksittäisiä aiheita, joista hän vielä haluaa kirjoittaa. Varmaa on, että Latinalaisen Amerikan maat ja niiden sosiaaliset ongelmat, kuten naisiin liittyvät teemat sekä siirtolaisuus, esiintyvät Salmen teksteissä jatkossakin. Mikään ei pidättele häntä suuntaamasta maailmalle kerta toisensa jälkeen. Hän suunnitteleekin matkustavansa ainakin Meksikoon ja Venezuelaan taas lähitulevaisuudessa.

Espanjassa Salmi paljastaa saaneensa kavereiltaan lempinimen La muñeca peligrosa eli suomeksi ”Action-Barbie”. Ainakin Lännen Median toimituksessa termillä on kunnioittava kaiku. Jo aivan lähipäivinä paljastuu, mistä Salmi raportoi seuraavaksi.

Teksti ja toimituskuva: Niina Kinnunen