Mikko Pulliainen ei viihdy frakissa, mutta Linnan juhlat hän tahtoo silti ehdottomasti kokea.

Konkari ja ensikertalainen lähtevät yhdessä Linnan juhliin

Suomen 100-vuotisitsenäisyyspäivä lähestyy ja taloustoimittaja Mikko Pulliainen on lähdössä ensimmäistä kertaa juttukeikalle Linnan juhliin. Mukaan lähtee jo useita kertoja Linnan juhlia kuvannut Joel Maisalmi. Edessä oleva hulina, muodollisuudet ja mahdolliset linssiluteet saattavat vetää vakavaksi jopa purevan itseironisesta huumoristaan tunnetun Pulliaisen.

 

Näin Pulliainen vastaa itsenäisyyspäivän juhlia koskeviin kysymyksiin:

Miltä tuntuu mennä ensikertalaisena Linnan juhliin, toimittaja Pulliainen?

Se on luonnollisesti kiinnostavaa  kokemus, jonka haluaa kokea ammatillisessakin mielessä. Itsenäisyyspäivänä on kaksi uutisoitavaa asiaa: toinen on Linnan juhlat ja toinen mellakat. Enkä itse tahdo mellakoihin. Jos on toimittajia, jotka lähtevät seuraamaan Libyan sisällissotaa, niin ehkä minä voin mennä Linnan juhliin.

Minkälaiset odotukset sinulla on tältä juhlalta?

Lähinnä arveluttaa se, kuinka hyvä olen bongaamaan julkkiksia ja kiinnostavia, pinnalla olevia ihmisiä. Minulla on ihan todistetusti todella huono kasvomuisti, eikä tunnetustikaan mitään Rita Tainola -kykyä bongata vippejä. Onneksi kuvaajaparini Joel Maisalmi on ollut Linnassa useasti. Joelin lapset ovat vielä alle kouluiässä, niin ehkä hän pärjää minunkin kanssani.

Onko noloa, jos kutsuvieraalta joutuu kysymään nimeä?

No onhan se tietyllä tapaa, kun kuitenkin jollain tasolla odotetaan tietävän ihmisten nimiä. Olisihan se noloa, jos kysyisin joltain nimeä ja hän vastaisi vaikka, että ”Juha Mieto”.

Eroaako Linnan juhlat merkittävällä tavalla muista juttukeikoista?

Tällaiset keikat erottuvat joukosta tietenkin siten, että täytyy pukeutua tietyllä tavalla. Frakki on pakollinen. Puhumattakaan siitä, että Linnassa saattaa vahingossa näkyä tv-kamerassa. Kuitenkin tulee vähintään omilta vanhemmilta kommenttia, jos on sepalus auki tai nenäkarvat leikkaamatta.

Millaista on tavata niin julkkiksia paljon kerralla?

Tässä on ehtinyt jo tavata kaikenlaisia ihmisiä, yleensä tosin pienempinä kerta-annoksina. Yleensä julkkikset ovat ihmisiä siinä missä muutkin. Kannattaa vain tehdä työtään, eikä miettiä sitä hirveästi.

Kauanko Linnassa on aikaa haastatteluille?

Pari­ kolme tuntia, jos toimittajat pääsevät Linnaan kuudelta ja katsovat kättelyä. Noin kymmenen tienoilla täytyy lopettaa haastattelu. Mikä on hyvä, koska en tahdo olla frakissa yhtään pidempään kuin on pakko.

Montaako ihmistä aiot haastatella?

Käytännössä niin montaa kuin ehdin. Haastattelut tehdään puhelimella Whatsapin avulla ja lähetetään suoraan toimitukseen. Aikaisempina vuosina olen istunut toimistolla ja vastaanottanut sähkeitä Linnassa olevalta toimittajalta. Käytännössä määrä on ollut jotain 10-15 väliltä.

Mitä haasteita voi tulla vastaan?

Tällaisissa tilaisuuksissa on aina mediavilinän kirottu ongelma. Ja on kuitenkin tiettyjä isoja nimiä, tai ihmisiä jotka näyttävän pukunsa ansiosta keräävät huomiota. Ajan varastaminen ihmisiltä voi olla työlästä. Enkä ole aiemmin ollut Linnassa, joten en tunne toimintaympäristöä juurikaan.

Miten valmistaudut juhliin?

Täytyy miettiä, mitä teemoja nostan esille, mitä kysyn vierailta? Katson kutsuttujen listoja läpi ja pohdin ketkä vieraista kiinnostaisivat Lännen Mediaa. Tahdon päästä kysymään ainakin kerran ”Mitä itsenäisyys teille merkitsee?”.

”Lähinnä arveluttaa se, kuinka hyvä olen bongaamaan julkkiksia ja kiinnostavia, pinnalla olevia ihmisiä. Minulla on ihan todistetusti todella huono kasvomuisti, eikä tunnetustikaan mitään Rita Tainola -kykyä bongata vippejä.” – Mikko Pulliainen

Joel Maisalmi nappasi selfien vuonna 2016 Linnan juhlissa.

 

Konkarikävijällä Linnan juhlien uutuudenviehätys on jo kadonnut

Kuvaaja Joel Maisalmi on ollut kuvaamassa Mariankadun ovilla Linnan juhlien sisääntulijoita ensimmäistä kertaa noin kymmenen vuotta sitten. Sisällä Linnassa hän on tänä vuonna viidettä kertaa. Maisalmi kertoo kokemuksistaan:

Minkälaisia kuvaushaasteita Linnassa on, kuvaaja Maisalmi?

Nykypäivänä ykköshaaste liittyy ehdottomasti tekniikkaan. Siihen, että lähtevätkö ne kuvat suoraan kameran perästä kohti toimituksia. Tarve kuville on välitön. Puvut ja muut pitäisi saada verkossa heti julki. Kenellä on mitäkin päällä ja kuka kenenkin kanssa sinne saapuu. Ykköshaaste on lähtevätkö kuvat eteenpäin vai eivät. Viimeinen vaihtoehto tällaisessa hätätilanteessa on, että kuriiri tulee hakemaan muistikortin Linnan ovilta suoraan toimitukseen.

Mikä Linnan juhlakeikassa on parasta ja menetkö mielelläsi?

Lapsesta saakka Linnan juhlat ovat olleet sellainen asia, että itsenäisyyspäivänä istutaan tv:n ääressä ja tapitetaan lähetystä. Se on koko vuoden ykkös-tv-lähetys Suomessa. Onhan se mielenkiintoista olla paikan päällä kulissien takana aistimassa tunnelmaa. Nyt kun on käynyt useamman kerran, uutuuden viehätys on hävinnyt. Ensimmäisellä kerralla näkee Linnan oikeat mittasuhteet ja tajuaa, että se punainen matto ei ole niin pitkä kun tv:ssä näyttää, eikä sali ole niin iso. Kaikki se on ensimmäisellä kerralla mielenkiintoista. Odotan myös, tuoko Suomi 100 jotain lisämaustetta tämän vuoden juhlaan.

Montako käyttökelpoista kuvaa tulee illan aikana otettua?

Suuri osa kuvista julkaistaan  muiden kuin visuaalisten tai esteettisten ansioiden takia. Yleensä kuvassa näkyy ihminen sekä puku ja niiden takia julkaistan. Sellaisia, joihin itse voi olla tyytyväinen hyvien valojen, ilmeiden tai tilanteen takia, niitä ei tule kovin montaa. Suuri osa ajasta menee juuri siihen, että ”Katsopa tänne päin” ja räps räps räps.

Onko Linnassa paljon linssiluteita?

Kyllä on paljon linssiluteita. Sali, jossa on tv-kamerat ja kaikkien lehtien kuvaaja, siihen pukkaavat ihmiset, jotka tahtovat olla julkisuudessa. Jos tahtoo vältellä mediaa, niin kannattaa mennä kauas Linnan pikkuhuoneisiin. Sieltä ei kovin moni kuvaaja bongaa.

Eroaako tämä keikka merkittävällä tavalla muista keikoista?

Erilaisen tästä tekee se viestintätekninen puoli. Suurin paine tulee siitä, lähtevätkö kuvat eteenpäin vai eivät. Muutoin keikkana tämä on aika tiivis ja selkeä.  Juhla noudattaa yleensä vuodesta toiseen samaa kaavaa. Ensin kuvataan presidenttipari, joka tulee toivottamaan medialle hauskaa iltaa ja hyvää itsenäisyyspäivää. Siitä nopeasti kipaistaan lavetille. Ensimmäiset vieraat saapuvat ja kättelyä kuvataan noin puolitoista tuntia

Nea Alanen