Toimittaja Rami Niemisen tämänhetkinen asemapaikka on London Bridge. Eikä se ole romahtamassa, kuten lastenlorussa.

Nopeiden tilanteiden mies Rami Nieminen on Brexit-toimittajana Lontoossa

Rami Nieminen tekee kuukauden päivät töitä Lännen Median Brexit-toimittajana Britanniassa. Turkulaiselta löytyy ennestään kokemusta nopeiden tilanteiden reportterina. Harva toimittaja on nähnyt yhtä monen pommi-iskun jäljet Euroopassa kuin Rami.

Kun Lännen Media päätti tuottaa perusteellisen juttusarjan Britannian euroeron vaikutuksista, lähtijää ei tarvinnut kauan etsiä. Lontoo kiinnosti uutishaukkana tunnettua toimittajaa Rami Niemistä. Hänellä oli takanaan ainakin puolentusinaa äkkilähtöä erilaisten pommien räjähdyspaikoille ja katsomaan attentaattien jälkiä Nizzasta Tukholman kautta Istanbuliin.

Nieminen on erikoistunut viime vuosina tehtäviin, joissa mennään tragedian tapahtumapaikkaa kohti muiden juostessa sieltä pakoon.

Brexit-toimittajana Nieminen pääsee rauhassa perehtymään isoon historialliseen tapahtumasarjaan, jolla on vaikutuksia monesta näkökulmasta.

Tavoitimme Niemisen Lontoosta kertomaan, mitä hän oikein siellä tekee.

– Englannissa keskustelu Brexitistä käy parhaillaan kiivaana. Brexit on eurooppalainen asia, jolla on valtava merkitys paitsi Euroopan unionille, myös suomalaisille. Lännen Mediassa on katsottu aiheelliseksi, että asiaan paneudutaan kunnolla, Nieminen pohjustaa.

Niemisen mukaan EU:ssa väännetään parhaillaan kättä siitä, kuka maksaa viulut, kun britit eivät enää ole rahoittamassa unionia.

– Kävi miten kävi, Brexit muuttaa Eurooppaa perustavalla tavalla ja asettaa Suomenkin uudenlaiseen tilanteeseen.

Britit edelleen vahvasti kahdessa leirissä

Brexit-toimittajamme tahtoo selvittää, mitä britit ajattelevat. Maa on vahvasti jakautunut EU-myönteisiin ja sitä vastustaviin.

– Briteissä on käyty tätä keskustelua ja väittelyä aiheesta jo yli kolme vuotta, eikä se osoita lainkaan laantumisen merkkejä.

– Tällä hetkellä kukaan ei oikeastaan tiedä, että mitä tapahtuu. Sen vuoksi tahdon selvittää, mitä tavallisten brittien päässä liikkuu.

Nieminen on jo puhunut asiasta joidenkin paikallisten asiantuntijoiden ja tavallisten ihmisten kanssa. Pubiin hän ei ole vielä ketään ehtinyt jututtamaan tuopin äärelle.

– Koitan löytää ihmisiä, joilla on jonkinlainen rooli näissä aihetta koskevissa keskusteluissa.

Keskellä Lontoon EU-myönteisintä väkeä

Lontoosta on kahden tunnin mittainen suora junayhteys Belgian Brysselissä sijaitsevaan Euroopan parlamenttiin. Sinne Nieminen pääsee sujuvasti haastattelemaan meppejä ja vastaanottamaan arvokasta ensikäden tietoa tilanteesta.

Lontoossa hän asuu kaupungin itäisellä puolella Bethnal Greenin alueella. Alue oli Brexit-äänestyksessä koko Lontoon Eurooppa-myönteisin.

– Kierrän Lontoota laajemmaltikin. Koetan tavata erilaisia ihmisiä. Olen myös jonkin verran jutellut täällä asuvien suomalaisten kanssa. Brexit vaikuttaa totta kai heihinkin.

Lontoolaisten lämmin asenne yllättää

Nieminen on käynyt Lontoossa aiemmin kahdesti. Ensimmäisellä kerralla hän oli ohikulkumatkalla. Toisella kerralla hän kävi raportoimassa viime vuoden kesäkuussa tapahtuneesta London Bridgen terrori-iskusta.

– Vaikka olin käynyt täällä aiemmin, en käytännössä tuntenut kaupunkia entuudestaan. Vuoden takaisen terrori-iskun aikaan Lontoo näytti tietysti ihan erilaiset kasvot kuin nyt.

– Se onkin yllättänyt, miten helppo kaupungissa on liikkua ja miten lontoolaiset mielellään pysähtyvät juttelemaan vaikka ihan ventovieraalle toimittajalle.

Kokemusta ulkomaan pyrähdyksistä Niemiseltä löytyy jo ennestään. Euroopan viime vuosien pommi-iskuissa kaava oli aina sama: tieto järkyttävästä uutisesta, paita päälle ja lentokentälle, raportointia tuskasta ja toipumisesta, päättäväisyydestä ja rikostutkinnasta. Kaikki on tehtävä kovassa paineessa.

– Ehkä tätä Brexitiä ei voi ihan niihin keikkoihin katastrofina verrata, Nieminen lohkaisee.

Nieminen from Finland

Nieminen on tehnyt toimittajan töitä hieman yli kymmenen vuotta Turun Sanomissa, enimmäkseen uutistoimittajana.

Nieminen on kilpaillut kehonrakentajana ja harrastanut kuntosalilla käymistä jo toista kymmentä vuotta. Nykyään hän toimii Suomen kehonrakennusliitossa tuomaritehtävissä.

Niemisellä on pyrähdysmatkailuun tarvittava kielipää ja hän hallitsee sujuvasti englannin kielen taidon.

 

Teksti: Nea Alanen