Turun Sanomien Marttiina Sairanen otti Lännen Median maaliskuun kuvan

Kuukauden uutiskuva lyö kilpailijansa laudalta valoisuudella, tekemisen meiningillä ja olemisella juuri siellä, missä suomalaista talouskasvua tehdään.

Lännen Median maaliskuun kuva on Turun Sanomien Marttiina Sairasen otos, joka julkaistiin osana Kasvun paikat -reportaasisarjaa. Lukija pääsee kurkistamaan Turun telakalle, ja vahva nainen kuvassa tekee ennakkoluulot tyhjiksi: telakka on aurinkoinen ja optimistinen paikka, eikä pelkästään miesten maailma.

Emilia Laine, 27, kouluttautuu levyseppähitsaajaksi telakan omassa oppilaitoksessa. Hän toteaa, että työ on hyvin fyysistä, minkä vuoksi se ei sopisi kaikille. Laine kuitenkin kokee liikkuvan työn omakseen.

Laineesta tulee keväällä Turun telakan levyseppä-hitsaaja, ja hänellä on töitä vuosiksi eteenpäin.

Silloin Laine saattaa hyvinkin toteuttaa unelmansa: – Olisihan se hienoa, jos voisi vielä hankkia oman talon ja auton, Laine pohtii.

Laine rakentaa telakan muiden työntekijöiden kanssa parhaillaan unelmia saksalaisille markkinoille. Altaassa, varustelulaiturissa ja kokoonpanohalleissa rakentuvat Mein Schiff 1- ja 2-risteilijät, jotka on tilannut saksalaisvarustamo TUI Cruises.

Vain yhden kuvan nostaminen esiin kaikista Lännen Median lehtikuvaajien maaliskuun ruuduista osoittautui mahdottomaksi. Kolmen hengen raati (Virpi Tiainen, Krista Nummelin, Matti Posio) nosti palkintopallille Marttiina Sairasen telakkareportaasin lisäksi kaksi muutakin kuvaa.

Forssan Lehden Lassi Puhtimäki kuvasi pääsiäisjuttuun ihmisten omia kirkkoja. Entinen maatalousministeri Martti Pura asettui kuvaan kotikonnuillaan Tammelan Portaan kylässä, minne hän on rakentanut myös pienen kirkkonsa. Kuvassa on juurevaa tunnelmaa, johon kumisaappaat ja kattokruunu luovat jännittävän ristiriitaisen tunnelman.

Kolmen kärkeen nousi myös freelance-kuvaaja Matias Honkamaan puhutteleva henkilökuva Suomen olympiakomitean huippu-urheilujohtajan tehtävät jättävästä Mika Kojonkoskesta. Kuva on otettu tavanomaisessa haastattelutilanteessa Kuopiossa. Rohkea rajaus ja meneminen lähelle antavat merkityksen Kojonkosken kasvojen uurteille. On kuin hän kantaisi piirteissään suomalaisen urheilumenestyksen pettymysten taakkaa.

Lännen Median kuvaajat tulevat 11 osakaslehdestämme kautta maan, Lännen Median omasta Helsingin toimituksesta ja Compic-kuvatoimistosta. Lisäksi kuvaajapooliimme kuuluu useita freelance-valokuvaajia.

Teksti: Matti Posio, Riikka Happonen