Ideapalaveri: Markku Uhari on viime ajat paneutunut rikos- ja oikeusasioihin yhdessä työtoverinsa Rebekka Härkösen kanssa.

Uutistoimittaja Markku Uhari on vuoden lännenmedialainen

Vuoden lännenmedialaiseksi on valittu nopeaksi, miellyttäväksi ja monipuoliseksi kuvailtu digiosaaja, uutistoimittaja Markku Uhari. Uhari on työskennellyt Lännen Median Helsingin toimituksessa vuodesta 2016. Hänen työnantajalehtensä on Hämeen Sanomat (Hämeenlinna). Uharin ominta alaa ovat rikos- ja oikeuspuolen uutiset, mutta hän on valmis tarttumaan tarinaan kuin tarinaan.

Uhari tuli alkujaan Lännen Mediaan verkkotoimittajaksi. Nykyään sellaisia ei enää erikseen ole, vaan koko toimitus tekee juttujaan verkkoon ja painettuun lehteen tasaveroisesti.

”Tämä vetää hiljaiseksi. Hyviä toimittajia ja yhteistyön tekijöitä on niin monta. Huh huh”, Uhari kommentoi huomionosoitusta.

Vuoden lännenmedialaisen eli ”lämärin” tittelin saamiseen on yhteistuotannon päätoimittajan Matti Posion mukaan kaksi edellytystä. ”Haluamme palkita henkilön, joka on päättyneenä vuonna ansioitunut erityisellä tavalla niin journalistina kuin joukkuepelaajana. Ei siis pelkästään erinomaista toimittajaa eikä pelkästään hyvää tyyppiä, vaan molemmat samassa paketissa. Markku tekee töitä reippaasti yli oman tonttinsa, hyvässä hengessä.”

Uharia ehdottivat palkittavaksi useat kollegat. He kuvailevat Uharia näin:

”Lukijoillamme ei voisi olla uutisnälkäisempää eikä herrasmiesmäisempää edustajaa pääkaupungissa. Markku on kohteliaasti ärhäkkä.”

”Laaja-alainen journalisti ja aina valmis osallistumaan ja auttamaan työkavereitaan, hyvä hengen luoja.”

”Hänen juttuihinsa voi luottaa, hän parantaa työtovereidensakin tekemistä, eikä yhteydenpito ole kertaakaan ollut ikävää.”

”Markku on kantanut vastuuta verkko-osaamisen kehittämisestä, hän on nopea ja asiantunteva.”

Posion mukaan valinta oli niin vaikea, että hän päätti nimetä samalla vuoden 2018 All Stars -kentällisen. Siinä hyökkääjän paikalle nousi kokenut ja laaja-alainen ulkomaantoimittaja Seppo Ylönen (Kaleva, Oulu). Keskikentän työmyyrinä ovat muun muassa maataloutta seuraava Virpi Niemistö (Ilkka, Seinäjoki) ja mitään pelkäämätön uutistoimittaja Tanja Nuotio (Kainuun Sanomat, Kajaani). Pakkipariksi nimettiin oikeaan laitaan Uhari ja vasempaan laitaan uutistoimittaja Ossi Rajala (Turun Sanomat, Turku). Maalivahdin tontin otti tarkka käsittelijä ja taittaja Virpi Tiainen (Aamulehti, Tampere).

”Median sankarit ovat usein parrasvaloissa näkyviä toimittajia. Ehdottomasti liian harvoin huomataan työtä, joka tapahtuu kulissien takana, kokonaisuuden hyväksi”, Posio perustelee All Starsia.

Lännen Median vuoden valmentaja on feature-teematoimituksen tuottaja Riikka Happonen.

Happonen on tiiminsä kanssa ottanut johtoroolin digitilaajille suunnattujen premium-juttujen tekijänä. Hänen tehtäviinsä kuuluu seurata tarkasti, mitkä Lännen Median jutuista kiinnostavat lukijoitaan ja ennen muuta maksavia asiakkaita, tilaajia. Happosella on kyky luotsata tiimiään tehokkaasti, kaikkia sopivasti kuunnellen ja antamatta paineiden karkottaa hyvää tuulta.