Uutistoimittaja Markku Uhari pääsi vuonna 2018 moneen mielenkiintoiseen tilanteeseen. Päätoimittaja ja kollegat palkitsivat hänet vuoden lämärinä alkuvuodesta 2019. Kuva on kyseisestä videopalaverista.

Vuonna 2018 näin Trumpin, Putinin, Obaman, kuningattaren ja paavin…

Markku Uharille tuskin tulee toista samanlaista vuotta. Jututettuaan lisäksi Star Warsin sankarin ja raportoituaan Linnan juhlista Lännen Median uutistoimittaja voittaisi minkä tahansa nimenpudottelukisan.

Hämeen Sanomien uutistoimittaja Markku Uhari on työskennellyt Lännen Median toimituksessa Helsingissä vuodesta 2016. Uhari on viime ajat paneutunut rikos- ja oikeusuutisointiin, mutta siinä ei ole läheskään kaikki. Uhari palkittiin vuoden lännenmedialaisena tammikuussa 2019. Pyysimme häntä vastaamaan muutamaan kysymykseen.

Mikä sinua motivoi eniten työssäsi?

”Suurin kannustin työhön on se, että saan olla ammatiltani utelias. Saa heittää idean, jota työporukka parhaillaan jalostaa yhä paremmaksi, ja sitten minulle annetaan aikaa selvittää siitä ja kertoa lopulta muillekin lopputulemasta.

Journalistin työhön kuuluu mielestäni yhteiskunnan uusista asioista kertominen, mutta myös yleisesti sellaisen tiedon jakaminen, joka ei välttämättä tulisi lukijallekaan mieleen. Tärkeää on tietysti, että faktat pitävät kutinsa ja lopputulos pystytään myymään kiinnostavasti yleisölle.

Työ on myös välillä vaikeaa, ja se tunne, ettei koskaan ole ammatissa valmis, antaa potkua jatkaa. Tämä on myös ryhmätyötä, ja työkaverit ovat minulle todella tärkeitä. En varmaan pystyisi koskaan olemaan sellainen freelancer, joka kirjoittaisi yksin päivät pitkät. Puhuisin varmaan lopulta huonekasveille, jos muuta seuraa ei olisi.”

Mitä pidät Lännen Median parhaana puolena suomalaisessa median kokonaisuudessa?

”Suomalainen mediakenttä on mielestäni todella Helsinki-painottunut. Suurimpien mediatalojen toimitukset ovat, ymmärrettävistä syistä, Helsingissä, istunhan täällä itsekin. Asetelma on voinut johtaa siihen, että uskotaan, että vain pääkaupungin asioista kannattaa kirjoittaa. Lännen Media haastaa tämän näkemyksen.

Politiikantoimittaja Anita Simola on yksi Markku Uharin kehumista työtovereista Lännen Mediassa. Uhari hankki keltaliivit toimittajien turvaksi mielenosoitustilanteissa, ennen Ranskan protesteja.

Jatkuvasti saa huomata, miten kovia juttuja ja mielenkiintoisia tarinoita voimme tarjota lukijoillemme eri puolilta Suomea asuvilta toimittajilta. Mielestäni meidän tarjontamme ja aihekirjomme on maantieteellisesti monipuolisempaa kuin monilla muilla suomalaisilla toimituksilla.”

Miltä arkinen työpäiväsi näyttää?

”Työpäivissä on jonkin verran kirjoa, mutta useimmin se alkaa juttukeikasta, LM:n yhteispalaverista tai siitä, että puhelin otetaan käteen.

Seuraan myös paljon oikeusjuttuja nykyisin, joten paljon aikaa menee sähköpostia peratessa ja lähettäessä. Painotuksen vuoksi työpäivä alkaa usein oikeustaloltakin, jos istuntoa on mentävä seuraamaan. Helsingin-toimituksessa saa juosta aika paljon erilaisiin tapahtumiin, joten kirjoa onneksi on siihen, mistä kaikesta sitä itsensä löytää.”

Mitkä olivat vuoden 2018 tähtihetkesi – tapasitko ehkä julkkiksia?

”En usko, että minulle tulee enää koskaan samankaltaista vuotta vastaan toimittajana kuin 2018.

Olin muun muassa Windsorissa seuraamassa kuninkaallisia häitä ja Trumpin ja Putinin surullisenkuuluisassa tiedotustilaisuudessa Presidentinlinnassa. Raportoin paavi Franciscuksen vierailusta paikanpäältä Tallinnasta ja samalla viikolla vielä Barack Obaman pikavisiitistä Helsingissä. Olen istunut korkean profiilin oikeusjutuissa ja sain kunnian hoitaa kuvaaja Joel Maisalmen kanssa itsenäisyyspäivän juhlavastaanoton uutisointia Presidentinlinnasta. Tapasin Poliisiopisto-elokuvien äänitaiturin Michael Winslow’n ja Tähtien sodissa Chewbaccaa esittäneen Joonas Suotamon.

Poikkeuksellisesta vuodesta huolimatta mieleen tulevat jäämään kuninkaallisten häiden käsittämätön mediaspektaakkeli piskuisessa englantilaisessa Windsorin kylässä.

Nyt kun miettii, niin oli aika huikea vuosi. Koko ajan ympärillä ovat olleet loistavat työkaverit. Minusta on hienoa olla osa Lännen Mediaa, ja kovaa työmäärää tasoittaa hyvä yhteishenkemme.”