Seppo Ylönen perehtyy asioihin seuraamalla luotettavia kansainvälisiä lähteitä. Hän kannustaa muitakin kiinnostumaan ympäröivästä maailmasta ja oppimaan kieliä.

”Maailman selittäjä” Seppo Ylönen eläkkeelle: kielitaito ja luotettavat lähteet tärkeitä

Ulkomaantoimittaja Seppo Ylösen analyysit kuuluvat lukijan aamupöytään kuin toinen kuppi kahvia. Ylösen selkeästi kirjoitetut ja mielenkiintoista taustatietoa tarjoavat jutut auttavat ymmärtämään kulloisiakin maailman uutisia.

Harva kykenee annostelemaan tietoa ja kokemuksia lukijalle yhtä jouhevasti kuin oululainen Ylönen, joka aloitti toimittajan uransa Kalevassa vuonna 1980. Viimeiset viisi vuotta Ylönen on tehnyt töitä Lännen Median yhteisessä ulkomaantoimituksessa, LM Maailmassa.

Monen harmiksi Ylönen on jäämässä eläkkeelle tänä kesänä. Vielä on auki, nähdäänkö hänen kirjoituksiaan lehdissä myös jatkossa muodossa tai toisessa.

Toimituksessa pidetyssä läksiäistilaisuudessa Ylönen antoi muutamia vinkkejä nuoremmille kollegoille eri puolilla maata. Hän puhui sujuvasti kotoaan Oulusta videopuhelun välityksellä.

Kuulijoilleen Ylönen korostaa ennen muuta monipuolisen ja elävän kielitaidon tärkeyttä. Itse hän ammentaa jatkuvasti tarinoita ja taustoja muun muassa Saksan laatumediasta: Saksassa on vapaa lehdistö ja siellä käsitellään laajasti myös kansainvälisiä uutisia. Ylösen mukaan uuden kielen opiskelu avaa aivan uudenlaisen maailman mahdollisuuksineen, eikä pelkkä englanti näin riitä. Hän jatkaa koko ajan esimerkiksi espanjan opintojaan.

Toisena huomionaan ulkomaanjournalismin konkari korostaa luotettavia lähteitä. Kansainvälisestä mediasta on erotettavissa tasapainoisia ja perusteellisia uutislähteitä, joita Ylönen on tottunut seuraamaan päivittäin. Näitä medioita ovat BBC:n ja CNN:n kaltaisten peruskanavien ohella sanomalehdet brittiläisestä The Guardianista sveitsiläiseen Neue Zürcher Zeitungiin. Alan jättejä, kuten The New York Timesia, pitää tietenkin hyödyntää.

Ruotsalaisten lehtien seuraamista on viime aikoina vaikeuttanut niiden hankala tilattavuus ulkomailta. Maksamallakaan ei aina pääse lukemaan esimerkiksi Dagens Nyheteriä, jos ei ole ruotsalaista henkilötunnusta.

Kolmanneksi Ylönen kannustaa suomalaisia mediataloja ja toimittajia rohkeuteen ulkomaille lähtemisessä. Matkaan kannattaa lähteä, sillä ne eurot maksavat itsensä takaisin! Näinä maailmanaikoina ulkomaanuutiset tulevat nopeasti kotiovellemme, ja ainoa tapa ymmärtää esimerkiksi pitkäkestoisia konflikteja tai kehityskulkuja on käydä paikan päällä perehtymässä ja tapaamassa ihmisiä.

Ylönen muistelee yhtä monista juttukeikoistaan, joka suuntautui Kalevan toimituksessa ollessa Hongkongiin vuonna 1997. Juuri silloin Britannian hallinto Hongkongissa päättyi ja kaupunkivaltio siirrettiin totalitaarisen Kiinan vallan alle.

”En ollut ennen sitä mikään Kiinan tai Hongkongin asiantuntija, enkä oikein sen jälkeenkään. Mutta kerran siellä käytyäni olin aivan eri tavalla kiinnostunut sen paikan asioista, ja olen voinut kirjoittaa Hongkongista lukijalle paljon paremmin”, Ylönen sanoo. Uutta kertaa hän ei ole Hongkongissa käynyt.

Ylönen kertoo kirjoitustavastaan, että siihen kuuluu välttää pitkiä ja koukeroisia polveiluja. Asian on avauduttava oitis ja yksiselitteisesti. Ikinä ei pidä kirjoittaa sellaista virkettä, jota ei itse ymmärrä.

”Olen kirjoittanut Pihtiputaan mummolle kolmekymmentä vuotta. Toivottavasti mummo on nyt tyytyväinen”, Ylönen virnistää.

Lännen Median päätoimittaja ja Ylösen lähin pomo Matti Posio luonnehtii Ylöstä käsittämättömän monipuoliseksi ”maailman selittäjäksi” ja äärettömän pidetyksi työkaveriksi. Hänen tietonsa eivät jää pelkäksi viisasteluksi kahvipöydissä, vaan Ylönen kykenee hyödyntämään monia tarinoitaan alati muuttuvissa tilanteissa lukijan parhaaksi.

Ansioiksi Posio nimeää myös vaatimattomuuden ja joustavuuden. ”Seppo ei koe itseään isommaksi kuin peli. Jalkapallon ystävä laittaa kroppaa likoon tiimin puolesta. Hänelle maailman asioiden avaaminen itselle ja lukijalle on aina tärkeintä.”

Ylönen myöntää itsekin, että utelias mieli ja kiinnostus maailman asioita kohtaan on melkoinen palkanlisä. Työ ei ole tuntunut tylsältä.

Eläkepäivien alkaessa hän suuntaa Tenolle kalastamaan.