Kuvassa minä ja uutispäällikkö Marjo Oikarinen Lännen Median Helsingin toimituksessa.

Alina Majaniemi: Kurkistukseni toimittajien maailmaan

Keskittynyt, hektinen ja samalla ystävällinen ilmapiiri vallitsee, kun astun hissistä kolmanteen kerrokseen Helsingin Alma-talossa. Silmieni edessä on kahviotila, jossa kiireisen näköinen toimittaja nappaa kahvin mukaansa ja lähtee varmaankin ahertamaan juttuaan. Lännen Median Helsingin toimituksessa taitaa olla vauhdikas päivä.

Alma-talossa toimii lisäksi Alma Median omistamia lehtiä kuten Iltalehti sekä Kauppalehti. Vieressä on puisto, jonka takana näkyvät Finlandia-talo ja Eduskuntatalo. Alle puolen kilometrin säteellä on keskustakirjasto Oodi ja Sanomatalo. Jos tulet junalla, kävelymatkakin kestää vain 10 minuuttia. Sijainti on siis aivan loistava ja siitä varmasti moni antaa pisteitä.

Helsinki on myös eräänlainen ”pääkonttori”. Moni Lännen Median toimittajista työskenteleekin siellä muutaman päivän viikossa tai ainakin käy siellä suhteellisen usein. Lännen Medialla on toimittajia ympäri Suomea eri maakuntalehdistä. Itse Helsingissä ollessani muutama sanoi, että on harvinainen tilanne, kun paikalla oli melkein kymmenkunta toimittajaa. Moni asuu toisessa kaupungissa. Toimittajan työhön sisältyy reissaamista kaupungista toiseen, joskus useinkin.

Itse olen tämän viikon Tampereen toimituksessa, mutta miten päädyin sinne? Olen kiinnostunut media-alasta ja toimittajan työstä, joten kun meille 9-luokkalaisille tuli tämä TET-viikko, päätin hakea tänne. On ollut todella mielenkiintoista tutustua toimittajan työhön ja myös huomata, että oikeastaan jokainen toimittaja on erilainen ja kirjoittaa omalla tyylillään. Tämän työntäyteisen viikon aikana olen muun muassa osallistunut videopalavereihin, kirjoittanut pari tv-ohjelman arviota, tutustunut eri toimittajiin, päässyt näkemään heidän työpäiväänsä sekä kirjoittamaan tätä blogipostausta.

Ruokatilassa ei aina ehdi viipyä kauaa.

 

Toiselta puolelta näkee suoraan Finlandia-talolle.

Kuvaaja Joel Maisalmi työpisteessään.

Päivä Helsingissä

Kun saavumme Alma-talolle aamukymmenen aikaan, menemme suoraan Lännen Median työtiloihin ja tervehdin toimittajia, istun alas ja rupean miettimään blogipostaustani. Samalla tutustun paikkoihin. Päätän haastatella tätä postausta varten uutispäälliköitä Jussi Orellia ja Marjo Oikarista. (Jälkihuomio: Toimituksessa taisi olla poikkeuksellisen hohdokas päivä, sillä siellä suunniteltiin tulevia työmatkoja sekä bisnesfoorumiin lähtöä. Marjo on pitkän ponnistelun jälkeen saamassa viisumin ja pääsee Etiopiaan seuraamaan presidentti Sauli Niinistön ensimmäistä valtiovierailua Afrikassa. Myöhemmin selvisi, että Niinistö tapaa myös tuoreen rauhannobelistin, Etiopian pääministeri Abiy Ahmedin. Ulkomaantoimittaja Daniel Wallenius työsti kiireellisesti päivän uutista ja sen lomassa suunnitteli tulevaa työmatkaansa Hongkongiin, jonka olisi tarkoitus tapahtua myöhemmin syksyllä. Kuvaaja Joel Maisalmi ja Oulusta tuleva taloustoimittaja Minna Akimo lähtivät valmistautumaan Messukeskuksessa pidettävään Nordic Business Forumiin kuuntelemaan Randi Zuckerbergiä sekä George Clooney’a.)

Lounaan jälkeen kiertelemme kerroksessa ja tapaan Iltalehden päätoimittajan ja uutispäällikön. Saan selville, että Sensuroimattoman Päivärinnan kuvaukset alkavat samassa kerroksessa puoli kolmelta, joten kahden aikaan menen kuvaustilaan ja esittelen itseni. Kysyn, voisinko mahdollisesti päästä seuraamaan kuvauksia. Tuottaja ilmoittaa, että kyllä onnistuu ja seuraan sivusta, kuinka hän valmistelee paikkoja ja esittelee ohjaamon sekä miten ohjelmaa tehdään. Otan pari kuvaa ja sitten saapuu Susanne Päivärinta, joka on ohjelman juontaja/haastattelija, juttelen hänen kanssaan hetken ja otan kuvan hänestä. Pian paikalle ilmestyy myös illan vieras: Teflon Brothersistakin tuttu räppäri/artisti, Pyhimys. Ohjelmaan pyritään kutsumaan ajankohtaisia vieraita, joten Pyhimys oli siihen oiva valinta. Tulihan Teflon Brotherista kertova kirja juuri. Nappaan kuvan vielä heidän kanssaan kolmistaan ja siirryn verhojen taakse ohjaamoon tuottajan viereen. Jouduin lähtemään puolessa välissä, sillä junani Tampereelle oli kohta lähdössä.

Junassa ajattelin, että olipa mahtava kokemus käydä Helsingin toimituksessa ja nähdä vielä kyseiset ohjelmakuvaukset. Kenties löydän itseni sieltä joskus ihan oikeankin työn merkeissä…

Pyhimys, Minä sekä Susanne Päivärinta ennen ohjelman kuvauksien alkua.

Uutispäälliköiden haastattelut

Loppuun vielä haastattelut Jussilta ja Marjolta.

Jussi Orell vastaa:

Mikä on työnkuvasi uutispäällikkönä?

-Pyörittää päivittäistä uutistoimintaa. Päätyötäni on kotimaan ja talouden suunnittelu ja töiden koordinointi.

Mitkä ovat työpisteesi?

-Asun Turussa, mutta työskentelen Helsingissä kolmesta neljään päivää viikossa.

Miten kuvailisit työympäristöäsi?

-Hyvä työympäristö ja sijainti, rautatieasema on lähellä. Kun jotain tapahtuu, pääsee nopeasti paikalle.

Mikä on parasta työssäsi?

-Se, että jokainen päivä on erilainen ja tässä oppii joka päivä uutta, kun asioista saa selvää.

Jussi Orell työpöytänsä ääressä Helsingissä.

Marjo Oikarinen vastaa:

Mikä on työnkuvasi?

-Samankaltainen kuin Jussilla, mutta huolehdin päätoimisesti Premiumeista eli maksullisista jutuista, jotka ovat tilaajille.

Missä ovat työpisteesi?

-Ennen työskentelin myös Oulussa, mutta siirsin työpisteeni kokonaan Helsinkiin, joten Helsingissä.

Miten kuvailisit työympäristöäsi?

-Eläväinen toimitus, hyvä ilmapiiri. On hienoa, että oikeastaan kaikki pystyvät tarttumaan mihin aiheeseen tai juttuun tahansa.

Mikä on parasta työssäsi?

Varmasti se, että pysyy ajan tasalla maailman menoista ja tapahtumista, sopiva hektisyys sekä tietynlainen vaihtelevuus työssä.

Toimiston ikkunasta avautuu näköala rautatielle. Monen Lännen Median toimittajan tapaan minäkin kiiruhdin junalle.

Kirjoittaja Alina Majaniemi on tamperelaisen Sammon koulun yhdeksäsluokkalainen, joka oli Lännen Median toimituksessa TET-jaksolla 7.-11.10.2019.