Pitkäaikainen ja alati innostuva Helsingin politiikan toimittaja Anita Simola täyttää 60 vuotta. Työpari valokuvaaja Joel Maisalmi ikuisti Anitan Eduskuntatalon marmoriportaikossa.

Armeijan kukkakaalipirtelöstä tuli Anitan hittijuttu

Edellisen hallituksen puolustusministeri Jussi Niinistö (sin.) ei olisi tarkemmin voinut valita, kenelle toimittajalle hän antoi kohulausunnon armeijan kasvisruokapäiväkokeilusta.
Lännen Median politiikan toimittaja Anita Simola tiesi, että siitä tulee vetävä otsikko verkkojuttuun – mutta että uudissanaa siteerataan ulkomailla Reutersia ja Kiinaa myöten. Suomen puolustusministeri: Armeija ei marssi kukkakaalipirtelöllä eikä linssikeitolla.
Pitkän työuran Aamulehdessä tehnyt Simola osaa haistaa puheenaiheen.
Useimmiten Simola hankkii uutisensa puolustusvoimista ja suomalaisesta ruoan tuotannosta. Mikäpä sen paremmin sopisi torstaina 60 vuotta täyttävälle ja varhaislapsuutensa Lahden Hennalan varuskunnassa viettäneelle upseerin tyttärelle, joka asuu Hollolassa vanhempiensa mailla.
Toimittajan työstä ainekirjoituksesta pitänyt Simola kiinnostui jo varhaisteininä. Yhdessä serkkunsa kanssa hän alkoi julkaista Simolan suvun uutisista kertovaa lehteä. Työura oikeassa lehdessä alkoi Etelä-Suomen Sanomissa ylioppilaskirjoitusten jälkeisenä syksynä 1978.
Simola uskoo, että työn saannin ratkaisivat toimeliaisuus ja uteliaisuus. Sellainen hän on edelleenkin. Siinä missä kollega saa hädin tuskin valmiiksi uutisjutun, Simola on jo kirjoittanut laajan näkökulma-artikkelin.

Helsinkiin ja Aamulehteen 1983

Lahden valtalehdessä Simola viihtyi opiskelujen lomassa kolmisen vuotta, mutta parhaimman oppinsa puolustusministerin kasvisruokahaastatteluun hän sai pääkallokorttelissa puolustusministeriössä. Hän työskenteli siellä tiedotuspäällikön apulaisena 1982–83.
Siinä tutuksi tuli niin ministeriön sisäinen viestintä henkilökuntalehtineen kuin ulkoinen viestintä ja suomalaisten rauhanturvaajien lähteminen Libanoniin.
– Siellä oppi, miten valtion hallinto toimii. Nykyaikana on vaikea kuvitella, että siihen aikaan puolustusministeriön tiedotusta hoiti vain kaksi henkilöä.
Aamulehden Helsingin-toimitukseen Simolan veti vuonna 1983 halu päästä uutistoimittajaksi edelläkävijän maineessa olleeseen lehteen ja valtakunnallisten uutisten tekijäksi. Maija Siikalan johtamassa toimituksessa hän keskittyi vähitellen muun muassa talousaiheisiin.
– Maija pyysi minua politiikan toimittajaksi, mutta ajattelin, että sitä eivät hermot kestäisi ja verenpaine nousisi, Simola sanoo.
Päivänpolitiikan sijaan omaksi erikoisalaksi tulivat puolustuspolitiikka ja maatalous. Simola seurasi läheltä Hornet-hävittäjien hankintaa 1992.
– Vaikka oli syvä lama-aika, itsenäisestä puolustuksesta pystyttiin huolehtimaan.

Yhteistoimituksista pitkä kokemus

Usean lehden yhteistoimitus tuli ensi kertaa tutuksi, kun Turun Sanomat ja Savon Sanomat löivät 1990-luvun loppupuolella Helsingin toimituksensa yhteen Aamulehden kanssa. Se oli innokasta aikaa, jolloin toimitusten itse hankkimat uutiset olivat arvossaan. Simolan kynästä syntyi skuuppeja muun muassa siitä, että Suomen ja Ruotsin puolustus täyttää kirkkaasti Nato-kriteerit.
Tunnustuksena omasta uutistyöstä Anita Simola sai loppiaisena 1999 Aamulehden Sulka hattuun -palkinnon.
Täysipäiväinen politiikan toimittaja Anitasta tuli 2007, kun Alma Media perusti silloisille viidelle maakuntalehdelleen yhteistoimituksen. Hän viihtyy eduskunnan kuppilassa kansanedustajien parissa, ja monesti tuomisena on näkökulma tai uutinen nykyisiin Lännen Median sanomalehtiin.

Aki Taponen, Helsinki